Maahantuonnin rajoitukset

Maahantuontiin rajoituksiin vaikuttavat useat eri säädökset. Suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten on noudatettava maahantuonnissa Suomen ja EU:n lainsäädäntöä ja säädöksiä. Tämän lisäksi on otettava huomioon erilaiset kansainväliset säädökset, kuten CITES-sopimus. Tuotteesta riippuen maahantuonti on joko rajoitettua, luvanvaraista tai kokonaan kiellettyä.

Yrityksen ja yksityisen maahantuonnissa on erilaisia rajoituksia. Tuoteväärennöksiä ei saa missään nimessä tuoda maahan kaupallisessa tarkoituksessa, joten yrityksen on oltava hyvin perillä maahantuodun tuotteen alkuperästä. Yksityisen netistä tilaama piraattituote katsotaan myös kaupalliseksi toiminnaksi, joten tuoteväärennösten kanssa kannattaa olla tarkkana.

Tuliaisten tuonti voi olla rajoitettua

EU-maiden välillä tavara saa yhtenäisten säädösten vuoksi liikkua suhteellisen vapaasti, kunhan maahan ei tuoda Suomen lainsäädännössä kiellettyjä tuotteita. Tuotaessa tavaraa EU:n ulkopuolelta matkustajan tulee olla huomattavasti tarkempi. Esimerkiksi kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda maahan ilman kasviterveystodistusta ja liha- sekä maitotuotteet ovat kiellettyjä kaikissa tapauksissa.

Eläinten tuontiin vaikuttaa eläimen laji ja alkuperämaa. Tullille ei tarvitse ilmoittaa silloin, kun tuot oman lemmikkisi mukanasi EU:n alueelta Suomeen. EU:n ulkopuolelle matkustaessasi varmista, että lemmikilläsi on voimassa oleva EU:n lemmikkipassi ja että kaikki vaadittavat rokotukset sekä asiakirjat ovat kunnossa. Puutteellisin papereihin maahan tuotava eläin palautetaan lähtömaahan tai määrätään lopetettavaksi.

Ole tarkkana nettiostoksilla

Maahantuonnin rajoitukset koskevat yksityishenkilöiden kohdalla myös ulkomailta tilattavia paketteja. Rajoitetusti maahan tuotavia tuotteita ovat esimerkiksi lääkkeet, joita saa tietyin ehdoin tilata Eta-alueelta, mutta ei missään nimessä sen ulkopuolelta. Huomioitavaa on, että jotkut ravintolisät saatetaan luokitella Suomessa lääkkeiksi, jolloin niitä koskevat lääkkeille asetetut rajoitukset. Osa ravintolisistä on itsehoitovalmisteita ja osa luokitellaan puolestaan elintarvikkeeksi. Ota siis kunkin tuotteen kohdalla selvää siitä, mitä lainsäädäntöä siihen tullaan soveltamaan Suomen rajalla.

Erilaisten vaarallisten esineiden, kuten käyttötavaroiksi naamioitujen veitsien ja nyrkkirautojen tuominen Suomeen on ehdottomasti kielletty. Ampuma-aseiden maahantuonnissa kannattaa kääntyä poliisin puoleen tarvittavien lupien hankkimiseksi.

Kulttuuriesineet vaativat etukäteen hankitun maastavientiluvan ja CITES-sopimuksen alaiset tuotteet vaativat Suomen ympäristökeskuksen myöntämän tuontiluvan.

Toimita tarvittavat paperit etukäteen

Tulli valvoo tuotteita ja maahantuonnin yhteydessä tullille on toimitettava kaikki tarvittavat asiakirjat. Tehovalvottujen tuotteiden, kuten esimerkiksi tiettyjen rehujen ja elintarvikkeiden kohdalla tullille on lisäksi ilmoitettava erikseen tullille ennen tuontierän saapumista maahan. Mikäli tätä ennakkoilmoitusta ei ole tehty ennen tulli-ilmoituksen tekoa, viivästyy tavaran tullaus ja luovuttaminen merkittävästi.

Ennen tavaran maahantuontia tuotteesta on annettava turvatietoilmoitus tullille. Tulli-ilmoituksen voi toimittaa tullille etukäteen, mutta sen voi toimittaa myös siinä vaiheessa, kun tavarat luovutetaan tullimenettelyyn. Kaupallisessa lähetyksessä on oltava mukana kauppalasku, jonka lisäksi tuotteen mukana tulee toimittaa rajoitusten vaatimat lisenssit, luvat, tarkkailuasiakirjat sekä alkuperäistodistukset, mikäli niitä tarvitaan kyseisen tuotteen kohdalla.